EYOF Historiku

Historiku

Edicioni I i Festivalit Olimpik Rinor Evropian(EYOF) u mbajt në vitin 1991 nën emrin e Ditëve Olimpike Rinore Evropiane. Ideja u nis nga Dr. Zhak Rozhe, në atë kohë Presidenti i Komiteteve Olimpike Europiane (EOC), dhe aktualisht Presidentit i Komitetit Olimpik Ndërkombëtar (IOC).

Ideja e Rozhe u mbështet nga EOC, dhe në vitin 1991 Brukseli ishte i pari për të pritur Olympistët e mundshëm në sportet verore (atletikë, gjimnastikë, basketboll, volejboll, not, pingpong, futboll, hokej, xhudo). Dy vjet më vonë u mbajt EYOF Dimëror, dhe që atëherë ngjarja ka ndodhur si në verë dhe sportet e dimrit çdo dy vjet.

EYOF pasqyron një ide të gjatë ekzistuese në lidhje me nevojën për sportistët evropianë që të kenë aktivitetin e tyre multi-sportiv të ngjashme me ato që mbahen në kontinente të tjera si: Lojrat Aziatike, Lojrat Afrikane, Lojrat Pan-Amerikane). Mqns kushtet e motit e kontinentit të vjetër e vështirësojnë përputhjen e kalendarit të garave kontinentale dhe atyre botërore, ideja e “Olimpiadës Europiane” u braktis, dhe kështu nisi EYOF.

EYOF krijon mundësi për sportistët e rinj evropianë që të takohen në arenat e tyre të nxisin frymën e tolerancës, miqësisë, fair play, dhe vlerave që sjellin njerëzit që jetojnë në vendet e kontinentit të vjetër më afër së bashku dhe për të ndihmuar ata të bëhen qytetarë të Evropës.

EYOF mbështetet fort në parimet Olimpike për të krijuar një botë më të mirë dhe më të qetë duke edukuar të rinjtë përmes sportit duke shmangur çdo diskriminim dhe pranon frymën e miqësisë, solidaritetit dhe lojës së ndershme. Shumë ideale të ndjekura nga Evropa e sotme mund të njihen me këto parime të zhvilluara fillimisht nga Pierre de Coubertin i cili rindërtoi Lëvizjen Olimpike dhe krijoi Lëvizjen Olimpike Ndërkombëtare.

EYOF shpejt riiti reputacionin si kompeticion duke zhvilluar kampionët e ardhshëm ku Olympistët potencialë përjetojnë sfidat e sakrificës, drejtësia dhe respekti për rivalët janë njihen dhe zhvillohen.

Print Friendly

Comments are closed.