KONKURS OLIMPIK

Akademia Olimpike Shqiptare shpall organizimin e konkursit me fotot e punimeve qe kane teme “Simbolet dhe Vlerat Olimpike”
Afati i pregatitjes dhe dorezimit te materialeve eshte deri me date 6 Maj 2020.

Mesuesit e Edukimit Fizik do te mbledhin fotot/punimet dhe me pas do te dergojne albumet e materialeve prane KOKSH te cilat me pas do te publikohen ne faqen e FB te KOKSH. Ndjekja, shikushmeria dhe pelqimi i tyre nga ndjekesit ne FB do jete pjese e kritereve te vleresimit pervec kreativitetit dhe elementeve estetike.

Ne daten 9 maj 2020, do shpallen tre materialet me te bukuara dhe me te pelqyera ndersa per nxenesit fitues do te kete edhe cmime.

Kriteret te konkursit:
-Marrin pjese nxenesit e shkollave 9 vjecare
-punimet duhet te jene orgjinale dhe jo te kopjuare ( vleresohet vecanerisht kreativiteti)
-foto ose punimi duhet te kete emrin e nxenesit, klasen, mesuesin/t te edukimit fizik dhe shkollen pjesemarrese.

#AkademiaOlimpikeShqiptare#EdukimiOlimpik #JavaOlimpike #Qendroneshtepi #Qendroaktiv #Behukreativ

Shtyhen Lojerat Olimpike “Tokyo 2020”

Lojërat Olimpike dhe Paralimpike “Tokyo 2020” janë shtyrë deri në vitin e ardhshëm për shkak të pandemisë në mbarë botën koronavirus.

Ngjarja me e madhe sportive në botë, që do të fillonte në 24 korrik, tani do të zhvillohet “jo më vonë se vera 2021”.

Presidenti i Komitetit Olimpik Ndërkombëtar (IOC), Thomas Bach dhe Kryeministri i Japonisë, Abe Shinzo, zhvilluan një konferencë këtë mëngjes për të diskutuar situatën që ndryshon vazhdimisht në lidhje me COVID-19 dhe Lojërat Olimpike Tokio 2020.

Atyre iu bashkua Mori Yoshiro, Presidenti i Komitetit Organizativ Tokio 2020; Ministri Olimpik, Hashimoto Seiko; guvernatori i Tokios, Koike Yuriko; kryetari i Komisionit të Koordinimit të IOC, John Coates; Drejtori i Përgjithshëm i IOC, Christophe De Kepper; dhe Drejtori Ekzekutiv i Lojrave Olimpike të IOC, Christophe Dubi.

Presidenti Bach dhe Kryeministri Abe shprehën shqetësimin e tyre të përbashkët për pandeminë në mbarë botën COVID-19 dhe çfarë po bën në jetën e njerëzve dhe ndikimin domethënës që ai ka në përgatitjet globale të sportistëve për Lojërat.

Në një takim shumë miqësor dhe konstruktiv, të dy udhëheqësit vlerësuan punën e Komitetit Organizativ Tokio 2020 dhe vunë në dukje përparimin e madh që po bëhet në Japoni për të luftuar kundër COVID-19.

Përhapja e paparë dhe e paparashikueshme e shpërthimit ka parë që situata në pjesën tjetër të botës është përkeqësuar. Dje, Drejtori i Përgjithshëm i Organizatës Botërore të Shëndetit (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, tha se pandemia COVID-19 është “duke u përshpejtuar”. Ka më shumë se 375,000 raste të regjistruara tani në të gjithë botën dhe pothuajse në çdo vend, dhe numri i tyre po rritet me orë.

Në rrethanat e tanishme dhe bazuar në informacionin e dhënë nga WHO sot, Presidenti i IOC dhe Kryeministri i Japonisë kanë konkluduar se Lojërat e Olimpiadës XXXII në Tokio duhet të rishikohen në një datë përtej vitit 2020, por jo më vonë se vera 2021, për të ruajtur shëndetin e sportistëve, të gjithë të përfshirë në Lojërat Olimpike dhe komunitetin ndërkombëtar.

Udhëheqësit ranë dakord se Lojërat Olimpike në Tokio mund të qëndrojnë si një fener shprese për botën gjatë këtyre kohërave të trazuara dhe se flaka Olimpike mund të bëhet drita në fund të tunelit në të cilin bota e gjen veten aktualisht. Prandaj, u ra dakord që flaka Olimpike të qëndrojë në Japoni. Gjithashtu u ra dakord që Lojërat të mbajnë emrin Lojërat Olimpike dhe Paralimpike Tokio 2020.

REZOLUTË E ASAMBLESË SË PËRGJITHSHME TË 22-të E JASHTËZAKONSHME E KOMITETIT OLIMPIK KOMBËTAR SHQIPTAR

Miratuar , sot me datë 9 shkurt 2020, në perfundim të mbledhjes së Asamblesë me 45 vota pro dhe 3 kundër

“Pas rekomandimeve të IOC / EOC, të gjitha palët pranuan që misioni kryesor i KOKSH tani është: të përqendrohet në përgatitjen e Delegacionit për pjesëmarrje në Lojërat Olimpike Tokio 2020. Prandaj, është rënë dakord për të ruajtur status quo-në e anëtarëve të zgjedhur aktual të Komitetit Ekzekutiv deri pas Lojërave Olimpike në Tokio kur zgjedhjet do të zhvillohen sipas ciklit të rregullt zgjedhor.

Megjithatë, ndërkohë, është rënë dakord që të gjithë anëtarët e Komitetit Ekzekutiv duhet të respektojnë kushtet e mëposhtme:

1. Nuk duhet të ketë pretendime ose deklarata të mëtejshme publike kundër njëri-tjetrit dhe çdo çështje duhet të trajtohet brenda organizatës nga organet drejtuese kompetente të KOKSH.

2. Organet drejtuese dhe hierarkia vendimmarrëse duhet të respektohen si më poshtë:

a. Asambleja e Përgjithshme si organi suprem vendimmarrës

b. Komiteti Ekzekutiv

Askush duke përfshirë Presidentin ose ndonjë zyrtar/anëtar tjetër i Komitetit Ekzekutiv nuk mund të marrë vendime individuale ose të njëanshme, dhe të gjitha vendimet e marra nga organet drejtuese të përmendura më lart duhet të respektohen.

3. Asnjë veprim tjetër ligjor nuk duhet të ndërmerret kundër njëri-tjetrit brenda Komitetit Ekzekutiv ose edhe kundër Sekretarit të Përgjithshëm.

4. Raportet financiare dhe të auditit të miratuara zyrtarisht nga Asambleja e Përgjithshme e fundit në Shtator 2019, nuk duhet t’i nënshtrohen ndonjë diskutimi të mëtejshëm. Sidoqoftë, rekomandimet e bëra nga auditi duhet të ndiqen dhe zbatohen.

5. Duhet të ndërmerren veprime të menjëhershme për të rihapur llogaritë bankare të KOKSH për të siguruar  funksionimin normal të tij.

6. Statuti do të ndryshojë pas Lojërave Olimpike nga një Komitet Teknik i përbërë prej përfaqësuesve të:

Asamblesë së Përgjithshme, Ministrisësë së Sporteve, Komiteti Olimpik Ndërkombëtar dhe Komitetit Olimpik Europian. Drafti përfundimtar do të miratohet nga IOC dhe do t’i paraqitet për votim Asamblesë së Përgjithshme.

Pas miratimit të Asamblesë, do të zhvillohen zgjedhjet e KOKSH në përputhje me Statutin.

Ky process do të përfundojë deri në fund të Dhjetorit 2020. 

Është rënë dakord reciprokisht që kushdo që do të shkelë ndonjë prej këtyre kushteve do të përjashtohet menjëherë me vendim përfundimtar të Asamblesë së Përgjithshme.”

KE vendos daten per Asamblene e Jashtezakonshme te KOKSH

Komiteti Ekzekutiv i KOKSH, referuar rekomandimit te Komitetit Olimpik Nderkometar (IOC) ne lidhje me situaten e krijuar ne KOKSH, mbas kerkeses se me shume se 2/3 e anetareve te asamblese, ka vendosur daten 9 Shkurt 2020 per mbajtjen e Asamblese se Jashtezakonshme te KOKSH.

Takim me Federatat mbi mundesine e ftesave per Tokyo 2020

Image may contain: 2 people, people sitting and indoor

KOKSH organizoi nje takim me Federatat Sportive te sporteve Olimpike ne listen e Komisionit Trepalesh, per mundesine e shperndarjes se ftesave per pjesemarrje ne Lojerat Olimpike “Tokyo 2020” duke perjashtuar ketu Atletiken dhe Notin te cilat perfitojne automatikisht ftesa nese nuk kualifikojne ndonje sportist.
Ne total jane 104 ftesa per 92 shtete ndersa jane 12 sporte ne vendin tone qe mund te perfitojne ndonje ftese.
Parimi kryesor eshte gjitheperfshirja ndersa qellimi kryesor eshte mundesia per pjesemarrje e sportisteve me te mire ne Lojerat Olimpike “Tokyo 2020”.

DEKLARATE E KOMITETIT EKZEKUTIV TE KOKSH

Tiranë, 6 Janar 2020

DEKLARATË PËR MEDIA

Komiteti Ekzekutiv i Komitetit Olimpik Kombëtar Shqiptar(KOKSH) sqaron opinionin publik dhe atë sportiv mbi qëndrimet dhe veprimet e z. Viron Bezhani, të cilat vetëm se kanë sjellë një situatë të pa precedentë duke përbaltur imazhin dhe reputacionin e KOKSH ndaj opinionit publik, partnerëve ndërkombëtarë dhe ata kombëtarë.

Komiteti Ekzekutiv i KOKSH distancohet kategorikisht nga deklaratat, qëndrimet dhe sulmet e z. Bezhani ndaj Komitetit Olimpik Ndërkombëtar (IOC).

Komiteti Ekzekutiv i KOKSH konfirmon se qëndrimet e z. Bezhani nuk janë qëndrimet e Komitetit Olimpik Kombëtar Shqiptar, por vetëm qëndrime personale të tij.

Komunikimi i IOC drejtuar Komitetit Ekzekutiv të KOKSH është komunikim dhe qëndrim zyrtar i IOC. Është e turpshme, aspak etike dhe profesionale të konsiderosh komunikimet e IOC si personale. (bashkëngjitur komunikimi i IOC drejtuar KE)

Komiteti Ekzekutiv dëshiron të sqarojë se ishte vetë z. Bezhani që në muajin Prill 2019 ka kërkuar ndërmjetësimin e IOC, ndërkohë që tashmë deklaron se IOC po ndërhyn në punët e brendshme KOKSH. (bashkengjitur 10 pikat e marrëveshjes Prill 2019)

IOC është autoriteti suprem i Lëvizjes Olimpike mbarëbotërore dhe të gjitha Komitetet Olimpike Kombëtare ndjekin dhe zbatojnë politikat dhe udhëzimet e tij.

Për KOKSH, IOC është partneri dhe financuesi kryesor në mbështetje të zhvillimit të Lëvizjes Olimpike në Shqipëri, mbështetësi kryesor në ndihmë të sportistëve, si dhe projekteve të ndryshme për zhvillimin e sportit në vendin tonë.

Përpjekjet e z. Bezhani kanë nisur fillimisht me tentativën e tij për të denigruar figurën e Sekretarit të Përgjithshëm me anë të së cilës pretendonte të merrte kompetencat ekzekutive të KOKSH në shkelje të plotë të Statutit të KOKSH dhe duke vijuar më pas sulmin ndaj shumicës së anëtarëve të Komitetit Ekzekutiv, duke mos respektuar demokracinë vendimmarrëse.   

Dënojmë dhe e konsiderojmë të ulët dhe aspak etike gjuhën e përdorur të z. Bezhani ndaj Anëtarëve të Komitetit Ekzekutiv duke na etiketuar si “bandë”. Deklarojmë se cdonjëri prej nesh ka integritetin dhe personalitetin moral e professional, dhe kurrsesi nuk mund të pranojmë një komunikim të tillë. Theksojmë se kontributi ynë në Komitetin Ekzekutiv të KOKSH është plotësisht mbi baza vullnetare dhe aspak e imponuar apo mbi baza interesi.

Komiteti Ekzekutiv i KOKSH, pretendimet e z. Bezhani  në lidhje me mbarimin e mandatit të disa prej anëtarëve të Komitetit Ekzekutiv dhe aq më tepër zëvendësimin me të tjerë, e konsideron të pa precedent, tërësisht e pa bazuar në Statut dhe Rregulloren e brendshme të KOKSH, ndërkohë që kjo e drejtë  i takon vetëm  Asamblesë së Përgjithshme të KOKSH.  

Me përgjegjshmëri të plotë dhe angazhim institucional konfirmojmë se Anëtarët e Komitetit Ekzekutiv të KOKSH nuk kanë ndryshuar, por janë të njëjtët që ka zgjedhur Asambleja e Përgjithshme e KOKSH e vitit 2017. Madje, konfirmojmë se jemi duke vazhduar angazhimet që na njeh e drejta e ushtrimit të funksioneve vullnetare në Komitetin Ekzekutiv të KOKSH, po ndjekim dhe monitorojmë situatën e pa precedent të krijuar nga z. Bezhani, si dhe jemi në komunikim të vazhdueshëm me anëtarët e Asamblesë së KOKSH dhe IOC për zgjidhjen e ngërcit të krijuar.

Deklarojmë me përgjegjshmëri morale dhe etike që Komiteti Ekzekutiv i KOKSH ka marrë vendime vetëm në interes të sportistëve dhe sportit në Shqipëri.

Komiteti Ekzekutiv i KOKSH